Raste broj prevara u sektoru hrane

Bez autora
Jul 02 2023

Mreže za uzbunjivanje na nebezbednu hranu beleže najviše obaveštenja do sada u poljoprivredno-prehrambenom sektoru.

U godišnjem izveštaju koji je objavila Evropska komisija navodi se da je došlo do značajnog rasta prevara u sektoru hrane tokom ove godine, a samo preko Agencije za upozoravanje na nebezbednu hranu RASFF poslato je 4.361 obaveštenje zbog zdravstvenih rizika u hrani.

– Među svim obaveštenjima RASFF-a u 2022. godini, 3.904 su se odnosila na hranu, dok su ostale bile zbog hrane za životinje i materijala koji dolaze u dodir s hranom. Gotovo 1.000 je bilo povezano s ostacima pesticida u voću i povrću ili bilju i začinima, što je pad u poređenju sa 2021. godinom – navodi se u izveštaju. Na drugom mestu po broju prijava su patogeni mikroorganizmi, dok je salmonela prijavljena u 600 slučajeva, a slede je listerija i ešerihija koli. I sve su otkrivene u proizvodima životinjskog porekla. Na primer, 190 prijava salmonele odnosilo se na proizvode od mesa peradi iz Poljske, dok su za listeriju vezani riba i riblji proizvodi. U izveštaju stoji da je prošle godine agenciji RASFF poslato 41 obaveštenje o izbijanju bolesti izazvanih hranom, a sedam se odnosilo na epidemije u više zemalja. Kada je reč o mikotoksinima, oni su se pojavljivali u 485 prijava, i to u orašastim plodovima uglavnom uvezenim iz Amerike. Najaktivnija po broju prijava bila je Nemačka, zatim Holandija, Belgija i Poljska. Interesantno je da se gotovo 300 obaveštenja RASFF-a odnosilo na ostatke pesticida u voću i povrću iz Turske, na drugom mestu je salmonela u proizvodima od mesa peradi iz Poljske, a na trećem problemi sa materijalima koji dolaze u dodir s hranom iz Kine. Dve trećine obaveštenja se odnosilo na robu koja dolazi iz EU, a trećina van Evrope. Više od 85 posto prijava se odnosi na hranu, i to najviše voće i povrće, dijetetsku hranu, dodatke ishrani, a onda meso.

Kada je reč o proizvodima iz EU, u Španiji se sumnjalo na krivotvorenje proizvoda od lignji i pogrešno označavanje maslinovog ulja kao ekstradevičanskog.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik